Energideklaration bostadsrätt
Få full kontroll över energianvändningen i din bostadsrätt! Vi erbjuder marknadens bästa erbjudande för energideklaration bostadsrätt – snabbt, prisvärt och med högsta kvalitet. Fyll i vårt formulär, så återkommer vi inom 8 timmar!
Våra certifierade energiexperter (certifieringsnivå K) har lång erfarenhet och har genomfört över 15 000 energideklarationer med mycket goda referenser. Energideklarationer sedan 2008.
Energideklaration bostadsrätt vid försäljning – det här gäller
Sedan den 1 januari 2008 krävs en giltig energideklaration vid försäljning av en bostadsrätt. Det är bostadsrättsföreningens ansvar att se till att deklarationen är godkänd och inte äldre än tio år vid försäljningstillfället.
Besiktningen måste utföras av en certifierad energiexpert, vilket garanterar en professionell och tillförlitlig bedömning av fastighetens energianvändning.
Från och med den 1 januari 2014 innehåller energideklarationen även en energiklass – från A till G – som gör det enklare att förstå byggnadens energiprestanda. Klass C motsvarar dagens krav för nybyggnation. En högre energiklass kan inte bara sänka energikostnaderna utan även höja värdet på bostadsrätten – ett starkt säljargument för dig som planerar att sälja!

Kombinera energideklaration och OVK besiktning
För bostadsrättsföreningar erbjuder vi en kombinerad energideklaration och OVK-besiktning (obligatorisk ventilationskontroll). Det innebär:
- Lägre kostnader
- Mindre administration
- Minimalt störningsmoment för de boende
En god ventilation är avgörande både för inomhusmiljön och energieffektiviteten. Läs mera om OVK besiktning
Boverkets energideklaration?
Boverkets energideklaration beskriver hur effektivt din Bostadsrättsförening är ur energisynpunkt. Du får information om hur mycket energi som bostadsrättsföreningen använder och vart den tar vägen. Avsikten med Boverkets energideklaration är att den ska fungera som ett kvalitetskvitto, vilket redovisar bostadsrättsföreningens energiprestanda. Energiklass A står för en byggnad med låg energianvändning och G för en byggnad med hög energianvändning. En Brf som har en energianvändning som motsvarar det villkor som ställs på ett nybyggt hus idag får klass C. De flesta äldre byggnader kommer att hamna i energiklasserna D, E, F eller G. Den vanligaste energiklassen för äldre byggnader förväntas bli klass E. En energideklaration skall innehålla uppgifter om:
- den mängd energi som behövas för den aktuella byggnadens drift.
- byggnadens energiklass (A-G)
- att obligatorisk ventilationskontroll har utförts i byggnaden (inte obligatorisk för villafastigheter)
- om radonmätning har utförts (radonmätning är inte obligatorisk)
- ett statistisk referensvärde så att man kan jämföra och bedöma byggnadens energiprestanda.
- förslag till kostnadseffektiva energieffektiviseringsåtgärder.

Energideklaration för bostadsrätt är avdragsgill

Utgiften för en bostadsrätts energideklaration är avdragsgill, vanligtvis som en löpande driftskostnad för bostadsrättsföreningen eller näringsverksamheten. Vid uthyrning kan kostnaden för energideklarationen dras av som en driftskostnad inom inkomstslaget näringsverksamhet, om uthyrningen innebär att byggnaden räknas som en näringsfastighet.
Att utebli med energideklarationen kan bli kostsamt. Den som inte genomför energideklaration för sin bostadsrätt riskerar att få ett vitesföreläggande. Samma konsekvenser gäller om man undanhåller energideklarationen och inte visar resultatet. Sveriges Kommuner och Landsting har rekommenderat att kommunerna ska bestraffa de som är sena med ett vitesbelopp som överstiger kostnaden för att genomföra en energideklaration. För en liten bostadsrättsförening kan det innebära böter på cirka 30 000 kronor, och för en villaägare mellan 3 500 och 7 000 kronor. Läs mer om energideklaration och OVK besiktning i Malmö, Lund och Helsingborg.